27 Ekim 2015 Salı

BUGUN DOGANLAR : SYLVIA PLATH

                                             

Sylvia Plath

Sylvia 27 Ekim 1932’de ABD'nin Massachusetts eyaletinde, Alman bir baba ve Amerikalı bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Profesör olan ani babasının ölümünün etkisinde kalan Plath ilk şiirini 8 yaşında yayımladı. Hayatı boyunca ileri derecede manik-depresif bozuklukla boğuştu.  1950 yılında bursla Smith College'de eğitim alır. Bu sırada ilk intihar girişimini gerçekleştirerek akıl hastanesine yatırılır. 1955'de mezun olarak Cambridge Üniversitesi'ne devam eder. Şiirleri okul gazetesinde yayımlanır. Burada hayatının aşkı ve belki de intiharına sebep olacak İngiliz şair Ted Hughes ile tanışır. 1956 yılında evlenirler. Çiftin iki çocuğu olur. Ancak bu evlilik Sylvia'nın çıldırışını taçlandırır. Ted Hughes'in sadakatsizliği, ikilinin arasındaki gerilim, edebi çatışmalar Sylvia'nın boşanma davası açmasına neden olur. Dava sonuçlanmadan Sylvia 11 Şubat 1963'te tekrar intihar ederek hayatına son verir. 

Bugün 27 Ekim Sylvia Plath'in doğum günü. İyi ki doğdun Sylvia.


"Bir gün bir yerde, okulda, Avrupa’da, herhangi bir yerde, o boğucu çarpıtmalarıyla Sırça Fanus’ un yeniden üzerime inmeyeceğini nasıl bilebilirdi. O Sırça Fanus ki içinde ölü bir kelebek gibi tıkanıp kalmış biri için dünyanın kendisi kötü bir düştür."


"Sırça Fanus" Sylvia Plath'in kendi ruhsal bunalımından da izler taşıyan Ocak 1963'te "Victoria Lucas" takma adıyla yayımlanan tek romanı. Kitabın orijinal ismi: "The Bell Jar". Yazarın intiharından sonra gerçek ismiyle yayımlanmaya başlamış ve büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Sırça Fanus eleştirmenler tarafından ilk Amerikan feminist romanı olarak değerlendirilir. 




"Bir erkeğin evlenmeden önce bir kadına verdiği tüm güllere, öpücüklere ve akşam yemeklerine karşın, gizliden gizliye istediği tek şey, evlilik işlemleri biter bitmez kadının mutfak paspası gibi ayaklarının altına serilmesiydi."


Sylvia Plath'i hayatına son vermeye iten sebeplerden belki de en barizi eşinin ihanetidir. 1961 yılında Hughes çiftine Wevill ailesinin komşu olur. Ted Hughes'in kadın şair Assia Wevill arasında bir ilişkinin başlaması, Plath'in sonunu hızlandıran etmenlerden birine dönüşür.




"İki kişinin birbirine gitgide daha fazla kapılışını seyretmekte moral bozan bir şeyler vardı, özellikle odadaki tek fazla insansan."


11 Şubat 1963 günü Sylvia Plath uyumakta olan çocuklarının yanına süt ve kurabiyelerini bırakır. Kapının tamamen kapandığından emin olur. İçeri gaz girmemesi için kapının aralıklarını bantlarla tamamen kapatır. Ardından mutfağa geçip fırının gazını açıp kafasını fırının içine sokarak intihar eder. 



 "Kendimi duygusuz ve boş hissediyordum, aklım, paramparça olmuş hayallerimin kırıntılarıyla doluydu."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder