24 Ekim 2015 Cumartesi

Film Tavsiyesi: Ex Machina


KÜNYE
YAPIM : 2015 – ABD, İNGİLTERE
TÜR : BİLİM-KURGU, DRAM, GERİLİM
YÖNETMEN : ALEX GARLAND
OYUNCULAR : DOMHNALL GLEESON , ALİCİA VİKANDER, OSCAR ISAAC, COREY JOHNSON, CHELSEA Lİ
SENARYO : ALEX GARLAND
IMDB PUANI :  7/7

                Ex Machina bu yıl vizyona giren, oldukça büyük ses getiren ve beğenilen filmlerden. Genel olarak filmin konusuyla ve hikayeye başlangıcıyla ilk dakikadan itibaren seyirciyi içine çeken bir etkisi var. Öte yandan konuya ilgiliyseniz verdiği alt metin mesajlar ve barındırdığı mitolojik ögelerle de insanı cezbediyor.
                Filmin konusuna gelecek olursak; Googlevari bir şirkette düzenlenen bir yarışma neticesinde birinci olan arkadaşımız Caleb, şirketin sahibi ve filmin dahi çocuğu Oscar’ın dağın başındaki teknolojik evinde bir hafta geçirmekle ödüllendirilir. Tabi ev, ev değil bildiğimiz NASA’dan bozma bir teknoloji labirenti. Öncelikle büyük patron Oscar’ın dağın başında boş boş oturmadığını, burada işleri ilerletip robot teknolojisinde çığır aştığını öğreniyoruz. Caleb’dan da önemli bir konuda yardım istiyor. Basit bir Turing test!! Yani güzeller güzeli robotumuz Ava bir bilince sahip mi? Değil mi? Oscar,  Caleb’ın  Ava ile gerçekleştireceği görüşmelerle bunu test etmesini istiyor.


                Konu enteresan. Yapay zeka konulu filmlere göre bana kalırsa içinde bolca yenilik barındıran, bakış açısını farklı bir alana çeken bir senaryoya sahip. Zaten filmde en baştan itibaren sanat filmi tadında ilerliyor. Robotların aksiyon dolu maceralarından çok evrim, yapay zeka, robotların gelişimleri ile ilgili sohbetlerin içinde buluyorsunuz kendinizi. Aslında meraklıları için bence öğretici bir duruşu da var filmin. Mekan, oyuncular, diyalogların uzunluğu biraz ağır. Yani içinde yapay zeka, teknoloji  ve  robotlar geçiyor diye aksiyon dolu sahneler falan beklemeyin.
Ancak izlerken merak duygusunu film boyunca öyle bir işlemişler ki kesinlikle sıkılmıyorsunuz. Her sahnenin ardından merakla devamının gelmesini bekliyorsunuz. Son sahneye kadar izleyiciyi sıkmadan kendini izlettirmeyi biliyor. Bu yönüyle de meraklısına değil her kesime hitap eden bir havası var.
                Filmdeki diğer bir vurucu nokta da izleyici üzerinde yarattığı kuşku. İzlerken sürekli bir “acaba??” içine düşüyorsunuz.  Ava ve Oscar’ı izlerken sürekli bir diken üstünde olma durumu var film boyunca. İyi mi kötü mü karar veremiyor insan.  Bir iyi niyetinden şüphe etmediğimiz Caleb oluyor. Ancak onunla ilgili de farklı bir ikilemde kalıyorsunuz. O kısım daha bir kilitliyor ekrana.



 Tabi bana kalırsa bazı eksik noktalarda yok değil. İlk dakikadan itibaren sakin sakin ilerleyen film sonuç kısmına geldiğinde birden hızlanıyor. Ağır ağır izlerken birden paldır küldür finale varmışsınız gibi hissediyorsunuz. Sanki son biraz aceleye gelmiş gibi. Yönetmen izleyiciye fazla düşünecek fırsat vermemiş resmen.  Öte yandan senaryo da filmi izlerken kabul etmekte zorlanacağımızdan türden çelişkiler de var. Adam resmen dünyanın en büyük teknoloji firmasının sahibi bir milyarder, dağın başında bir robotla aynı evde kalıyorlar ve kendini koruma namına yaptığı tek şey kas yapmak olmuş resmen. Tabi bir de şöyle bir durumda var. Oscar film boyunca zekasıyla ortalığı inleten bir karakter. Adam kendi başına robot yapmış robot! Teknolojide dünyanın en zeki adamı ama yine de nasıl oluyorsa basit bir hamleyle oyuna geliyor. Çelişkinin daniskası! O kısım oldukça saçma gözüktü gözüme. Yani sistemden bu kadar iyi anlayan zeki bir adam nasıl oluyor da olacakları bile bile böyle oyuna geliyor anlamakta güçlük çekiyorsunuz resmen!
                Genel olarak zaman kaybı olmayacak izlemeye değer bir film Ex Machina. Sanatlog’da filmin içerisinde barındırılan mitolojik imgeler, yaratılış mitleri ile ilgili daha ayrıntılı ve doyurucu bir yazı da var. Bilimkurgu ve yapay zeka meraklılarının mutlaka okuması gerekli. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. http://www.sanatlog.com/manset/ex-machina-2015-alex-garland/
                Başka filmlerde tekrar görüşmek üzere                #bonjourasli

                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder